top of page

SIMEON CATHARINA

Olympic Judoka

image00024.jpeg

Simeon Catharina (Den Haag, 24 februari 1998) oftewel de Haagse beer, is een topjudoka van TeamNL die uitkomt in de categorie tot 100 kg. Na vele nationale titels en medailles in de jeugd, bekroonde hij zichzelf tot eerste mannelijke Nederlandse wereldkampioen onder 18 jaar. Maar inmiddels heeft hij ook al op het allerhoogste niveau diverse resultaten behaald. Met als hoogtepunt de gouden plak tijdens de Grand Slam in Kazan.

 

Simeon wil alleen maar winnen dat is het enige wat telt. Met als doel om te schitteren op de Olympische Spelen van Parijs in 2024!

Behaalde Resultaten

2015 Sarajevo

World Championships Cadets

Na een bronzen plak op het EK en EYOF, nam Simeon op 8 augustus 2015 deel aan het WK onder 18 jaar, in Sarajevo. Ondanks dat hij zich die dag niet helemaal topfit voelde, wist hij zijn partijen te winnen en stond ditmaal in de finale. Het zal een onvergetelijke wedstrijd worden tegen de Azerbeidzjaanse judoka Zelym Kotsoiev. Na twee shido’s achterstand en nog maar minder dan één minuut op de klok knalt de Haagse Beer, met alles wat die heeft er nog een yugo uit. Dit is uiteindelijk genoeg om de eerste mannelijke Nederlandse wereldkampioen kadet te worden!

2021 Parijs

Grand Slam

Na een succesvol jaar sloot Simeon het judoseizoen af op zijn favoriete toernooi, de Grand Slam van Parijs. Al vanaf kleins af aan was het voor hem een droom om daar te mogen judoën. Na een pittige 1e pot tegen een Mongoliër, kwam de Haagse Beer steeds meer op gang. Hij reikte tot aan de halve finale en na een spannende wedstrijd tegen de Roemeen Gonzalez, moest Simeon zich opmaken voor de strijd om brons. In het hol van de leeuw tegen de thuisfavoriet Fransman Cedric Olivar won hij op sensationele wijze met een prachtige ippon. Het stadion werd muisstil behalve Simeon en zijn meegereisde vrienden op de tribune, die maakte er een feest van!

2021 Kazan

Grand Slam

Simeon Catharina heeft op 7 mei 2021, tijdens de Grand Slam van Kazan een geweldige prestatie geleverd. Na spectaculaire overwinningen op judoka’s als Onise Saneblidze en Peter Paltchik (verwurging binnen 20 sec) stond de Haagse Beer voor het eerst in de finale op het allerhoogste niveau. Hier moest hij zien af te rekenen met de taaie Rus Arman Adamian. De partij begon moeizaam voor Simeon door tegen een waza-ari achterstand aan te lopen. Maar niet veel later besliste hij de partij met een machtige ippon in zijn voordeel. De eerste gouden plak op een Grandslamtoernooi was een feit!

2022 Jerusalem

World Masters

Het is 22 december 2022 wanneer Simeon deelneemt aan de World Masters in Jerusalem. Dat is na het WK het grootste judotoernooi ter wereld. Na een jaar dat het kwartje steeds net niet zijn kant opviel ging de Haagse Beer hier onbevangen in. Binnen één minuut gooide hij de wereldkampioen uit Spanje Sherazadishvili op de rug. Dit gaf een enorme boost voor de rest van het toernooi en Simeon kreeg vleugels! De Canadees en vice-wereldkampioen Reyes ging er ook af. Daardoor stond hij zomaar in de halve finale tegen de Belg en ervaren judoka Nikiforov. Het zal wederom nog geen minuut duren of Simeon gooit zijn tegenstander vol op de rug, ippon! Hierdoor kwam hij in de finale. Een stunt is in de maak voor de Haagse Beer want zelfs het NOS Sportjournaal opent de uitzending met deze unieke prestatie. De tegenstander Sulamanidze uit Georgië was na een meeslepende partij uiteindelijk op shido’s in de golden score de winnaar. Simeon kon met opgeheven hoofd de tatami verlaten met een zilveren medaille op dit prestigieuze toernooi. Op naar 2023!

VPRO Documentaire

bottom of page